Accijnsverlaging alcohol België bespreekbaar

Accijnsverlaging moet mogelijk zijn volgens Minister van Financiën Johan Van Overtveldt (N-VA). Hij vindt dat accijnsverlagingen op tabak en alcohol bespreekbaar moeten zijn bij de onderhandelingen. Als voorbeeld haalt hij daarvoor aan de accijnsverlaging op alcohol in Israël vorig jaar. Voor de overheid was er sprake van een toename van de accijnsbelasting. Dat na een verlaging van de accijns op alcohol en tabak. De minister zegt dit na overleg met Moshe Kahlon, zijn Israelische ambtgenoot.

De accijnsinkomsten staan in België begin 2017 onder druk. Uit de accijnsaangifte op alcohol en tabak in België viel de accijnsbelasting tegen. Accijnsbelastingen vallen zelfs in totaal met honderden miljoenen tegen. Accijnsverhogingen hebben een negatief effect op de inkomsten, volgens Johan van Overtveldt.  Hij suggereerde dat lagere accijnsbelasting geen taboe mogen zijn. Er zijn ook andere reactie op het standpunt van de minister. De minister van Volksgezondheid wijst op de afname van alcohol gebruik. De voordelen voor de volksgezondheid wegen zwaarder volgens de minister. Volksgezondheid wil alcohol gebruik blijven ontmoedigen met hoge accijnzen.

Accijnsverlaging bespreekbaar maken

“In Israël hebben ze vorig jaar de accijnzen op alcohol verlaagd en daarna is een groot stuk van de illegale handel verdwenen. Als hogere accijnzen ervoor zorgen dat het excessief gebruik daalt, ben ik de eerste om dat toe te juichen. Maar als je merkt dat het gebruik daalt, maar niet volgens verwachting, en dat de inkomsten veel meer dalen, moet je daar toch over durven praten.”

De komende periode zal er overleg zijn over de accijnspolitiek in België en ook in overleg met Luxemburg.
Belangrijke onderwerpen zijn verkleinen van de illegale handel. Ook handel over landsgrenzen zonder accijnsaangifte. De gezondheid mag uiteraard niet uit het oog worden verloren.

Een accijnsverlaging in België is daarmee verre van zeker gesteld. De accijnsaangifte zal dan vooreerst ook op de oude manier blijven bestaan.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *