Staatssecretaris Van Rijn wil accijnsverhoging op alcohol

Accijnsverhoging van de accijnsbelasting op alcohol moet omhoog. Doel is het drankgebruik te matigen. De staatssecretaris van Volksgezondheid Martin van Rijn zegt dit onlangs tegen De Telegraaf. In december 2016 gaf hij deze boodschap ook nog eens. Bewust vlak voor de feestdagen.

Van Rijn (PVDA) liet een groot onderzoek doen naar alcoholgebruik. Het gebruik van alcohol neemt in zijn algemeenheid af. Zowel onder ouderen als jongeren. Maar als er gedronken wordt, zijn het grotere hoeveelheden. De staatssecretaris wil het excessief drinken een halt toeroepen. Daarom denkt hij een accijnsverhoging op alcohol. Ook onderzoekt hij de mogelijkheid van minder verkooppunten van alcohol.
Accijnsbelasting verhogen is omstreden, maar dat gaat hij niet uit de weg.

Ander buitenlands onderzoek zou aantonen dat een hoge accijnsbelasting tot minder alcohol gebruik leidt. Het zou daarmee een effectieve maatregel kunnen zijn in Nederland.

Alcohol gebruik is een stuk schadelijker is dan velen denken. Ook al wordt er minder vaak gedronken, de hoeveelheden zijn vaak fors. Risico’s zijn hersenschade veroorzaken, kanker en hart- en vaatziekten.

Door de eerdere verhoging van de minimumleeftijd voor alcoholgebruik is er al een grote stap gezet. Het gebruik onder jongeren wordt hiermee terug gedrongen. Nu overweegt hij ook het aantal verkooppunten te verminderen. Op welke manier dat moet gebeuren is nog niet concreet gemaakt.

Frappant is overigens dat in België geluiden voor accijnsverlaging opgaan. Juist om de illegale handel tegen te gaan. Daarnaast valt de opbrengst van de accijnsbelasting tegen en wil men daar meer inkomsten uit halen. In Israël is met een accijnsverlaging wel een verhoging van de inkomsten behaald.

Accijnsverhoging

Accijnsverhoging op alcohol is op korte termijn nog niet aan de orde. Het nieuwe kabinet moet zich buigen over een eventuele verhoging van de accijnsbelasting. Na de formatie van een nieuw kabinet zal het onderwerp dus wel weer op tafel komen.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *