Accijns op brandstof verhoogd

Verhoging van de accijns op brandstof

Het nieuwe jaar is begonnen en dat gaat samen met een flinke verhoging van de brandstofprijzen. Per 1 januari 2019 is de accijns op benzine, diesel en LPG namelijk verhoogd door de overheid. Deze stijging van de accijns is twee keer zoveel vergeleken met het jaar daarvoor.

De prijs voor benzine stijgt €0,00934 per liter, nog net geen hele cent. Diesel wordt €0,00588 per liter duurder en voor LPG stijgt de prijs met €0,0022 per liter.

Deze verhoging van de accijns heeft ook gevolgen voor het btw bedrag dat betaald wordt voor brandstof. De btw wordt namelijk berekend over de prijs van het product mét het bedrag aan accijns erbij. Als de accijns toeneemt, neemt de btw dus ook toe.

Kosten per tankbeurt

Als u in één tankbeurt 40 liter tankt, dan zijn de extra kosten per tankbeurt als volgt:

  • Benzine: €0,45
  • Diesel: €0,28
  • LPG: €0,10

Wil u berekenen hoeveel u extra kwijt bent per tankbeurt? Gebruik dan de volgende formule:

Verhoging accijns x 1,21 (de btw) x het aantal liter van de tankbeurt

In het bovenstaande geval van benzine, waarbij in één tankbeurt 40 liter wordt getankt, ziet de berekening er dus zo uit: 0,00934 x 1,21 x 40 = 0,452.

Vermenigvuldig het bedrag wat daar uitkomt met het aantal keren dat u tankt in één jaar en u weet hoeveel extra de accijnsverhoging op brandstof u per jaar gaat kosten.

Overheid bepaalt brandstofprijs

Met deze verhoging van de accijns op brandstof bepaalt de Nederlandse overheid voor het grootste deel de brandstofprijs. Door middel van btw en andere heffingen bepaalt de overheid ongeveer 75% van onze brandstofprijs.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *